Evka a Peťula v Čierno-bielej krajine (1)

pridal: Bechná Eva | | zobrazení: 705

Zoznámte sa s našimi hrdinami
Evka a Peťulo boli súrodenci. Evka bola o štyri roky staršia a o niečo vyššia. Bola chudá ako prsť, pretože veľmi neľúbila jesť. Hlavne nemala rada mlieko. To Peťulo, ten si dal rád „do nosa“. Teda ani tak nie do nosa ako do žalúdka. Ale tak sa to hovorí, keď si niekto rád pochutnáva na dobrom jedle. A Peťulo si rád pochutnával úplne na všetkom. Keď mama urobila špagety a paradajkovú omáčku, bol presvedčený, že práve to je jeho najobľúbenejšie jedlo.

Ale keď nabudúce urobila zasa bryndzové halušky, rozhodol sa prehodnotiť svoje rozhodnutie a mať ako najobľúbenejšie jedlo práve tento pokrm. Inokedy to boli zasa slivkové knedle alebo perkelt, pečené kurča alebo vyprážaný syr. Skrátka, nech už mama urobila čokoľvek, Peťulo bol ten, ktorý to najviac ocenil. Veď aj vyzeral ako taký malý bucľatý anjelik. Mal svetlé brčkavé vlasy a keďže mama mu ich nechávala dlhšie, občas si ho pomýlili s dievčaťom.


Napriek tomu všetkému bol Peťulo chalan. Volal sa vlastne Peter, ale všetci doma mu hovorili Peťulo. A jemu to nevadilo. To len dievčatá sú také citlivé na svoje mená, ale Peťulo sa nesťažoval. Akurát mu vadilo, keď sa mama s babkou rozplývali nad jeho bacuľatým tielkom. A keď ho tetušky chytali za líčka a hovorievali, že je celý ujo Janko. Bacuľatý byť nechcel, lebo sa mu deti v okolí posmievali. A tiež chcel byť futbalistom. No a futbalisti sú predsa štíhli a svalnatí. Ale stačilo, aby mama spravila ďalšie skvelé jedlo a Peťulo zabudol na svoje predsavzatia.


Evka bola štíhla až až. Nohy mala také chudé, že sa všetci báli, aby si ich pri chôdzi nedolámala. Mama s babkou ju stále nútili do jedla. „Pozri sa na Peťulka, ako pekne papá a aký je pekný bacuľatý, to len ty si samá kosť,“ hovorievali a prihodili jej na tanier ďalšiu knedľu. Evka to nepočúvala a keď sa mama nepozerala, knedľu vrátila tajne do hrnca. Viac ju mrzelo, že má vlasy ako klince. Najradšej by ich mala aspoň troška také brčkavé ako Peťulo.

Ale to si človek nevyberie, ako na potvoru vždy dostane to, čo sa mu nepáči. Evka chcela mať dlhé bohaté vlasy ako princezné z rozprávky, ktoré videla v telke. Ale jej jemné a rovné vlasy vôbec tak nevyzerali a mama ju chcela stále ostrihať. No chápete to? Chalan s brčkavými dlhými vlasmi ako dievča a jeho sestra na krátko. Majú tí dospelí rozum?