Chatrč áno, Eva skôr nie...

pridal: Dubec Peter | | zobrazení: 1115

Keď Wm. Paul Young vydal chatrč, kresťanmi to otriaslo. Rozdelili sa na dve skupiny. Jedni pocítili radostné chvenie Evanjelia, druhými zalomcoval hnev nad jeho teológiou. Čítal som rôzne argumenty proti tejto knihe. Napríklad, že hlása raj na zemi, alebo tvorí obraz Boha, atď. Čo sa týka obrazu Otca, autor nechal, aby sa Boh zjavil v podobe černošky a potom muža len preto, aby rozbil obraz starčeka s dlhou bradou... Klin sa vytĺka klinom... Ostatne, Boh sa zjavuje aj v Biblii: „Keď Abrahám sedel pri vchode do svojho stanu pri Mamreho duboch, za najväčšej páľavy dňa sa mu zjavil Hospodin.  Pozrel sa a neďaleko seba videl stáť troch mužov.“ (Gen 18:1n)

Chatrč neponúka raj na zemi, len jedno videnie. Apoštoli ich mali, hoci nie  také dlhé... Iste, trochu to autor prehnal... Ale kniha je len kniha, spisovateľ potrebuje priestor, aby vyjadril myšlienky.

Objektívne vzaté – našiel som iba jeden problém. Ak človek číta povrchne, môže skončiť v anarchii.

Najnovšie dielo – Eva – je však iné. V prvej časti má človek dojem, že nie Boh je tým najdôležitejším


uzdravovateľom a Pánom, ale Eva. Young urobil od Chatrče ku tejto knižke rovnakú cestu, ako cirkev od apoštolov ku stredoveku. Od láskyplného vzťahu s Bohom, ktorý koná a stará sa, ku panteónu všelijakých bytostí, čo sa zjavujú a riešia život. 

Na druhej strane si cením, že autor vzal príbeh o Stvorení vážne a zosúladil ho s vedou bez toho, aby utrpela viera v Bibliu. Pád prvých ľudí však obrátil na ruby. Podľa neho nie had zviedol Evu a tá Adama, ale muž nahovoril plaza, aby spolu zmanipulovali ženu.

Aj posledné veci Young prevrátil. Kto je podľa Písma manželkou Baránkovou? Predsa Nový Jeruzalem, teda všetci spasení – skutočná Cirkev. Spisovateľ však dostal „lepší nápad“ – je to podľa neho žena, ktorá nesie gény všetkých ľudských rás. Tým sa dostávame niekde k New age a jeho myšlienkam o všelijakých supervýznamných hrdinoch, ktorí otvoria novú dobu.

Ľudia sú však len ľuďmi. Nie všemohúci – nezmenia epochy. Nie sú ani dokonale dobrí, ani zlí. Také je aj ich dielo. Podobne Youngove knihy. Môžeme v nich nájsť niečo užitočné. Chatrč určite pomohla mnohým nájsť cestu k Evanjeliu a ku vnútornému uzdraveniu. Aj Eva čosi naučí o duchovnom boji a zvádzaní. V ďalšom románe (Rázcestia) stretneme popri hlbokých myšlienkach o zmysle života aj nebezpečný nápad, že človek môže mať v sebe dušu niekoho iného a pomáhať jej. Neodsudzujme celkovo, ale ani nezatvárajme oči pred poblúdeniami, ktoré sú nebezpečné.