Zákon o registrácii cirkví nie je nutné meniť.

pridal: Gabriel Gajdoš | | zobrazení: 1871

SNS prichádza s návrhom zvýšiť limit na založenie novej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti na 50 000 členov. Hovorí Miroslav Sopko, poslanec NR SR.

Môže nová protiextrémistická legislatíva ohroziť kresťanov na Slovensku?

V našej krajine sa pripravuje nový zákon, namierený proti extrémizmu. Keď sledujeme vzostup určitých radikálnych politických myšlienok a hnutí, neubránime sa pocitu, že takýto zákon, pracovne prezývaný „Lex Kotleba“, naozaj potrebujeme. Problémom takéhoto zákona by však mohla byť jeho dvojsečnosť. Môže byť totiž ľahko použiteľný aj proti biblickým kresťanom, ktorých svetonázor je v rozpore s oficiálnym hodnotovým nastavením, ktoré je dnes v EÚ pretláčané, a to najme v otázkach rodinnej politiky a práv tzv. sexuálnych menšín. Zmena, ku ktorej v legislatíve dôjde, je zásadná. Doteraz bolo zakázané (a podčiarkujem, že správne) „podporovať skupiny, ktoré násilím alebo hrozbou násilia smerujú k potláčaniu základných práv a slobôd“. Nová definícia extrémizmu bude nasledujúca: Nový zákon má zakazovať podporu „skupín, ktoré smerujú k potláčaniu práv alebo hlásajú nenávisť“. Vypadla tu zmienka o násilí a extrémistom sa tak ľahko môže stať človek, ktorý bude hovoriť, že praktizovaná homosexualita je v Božích očiach hriechom, alebo bude obhajovať tradičný model rodiny. V niektorých krajinách už boli vedené súdne procesy s kresťanskými kazateľmi, ktorí boli obvinení z tzv. hate speech, tzn. verbálneho šírenia nenávisti. Ďalšou zmenou je, že doteraz bolo trestné prechovávanie extrémistických materiálov v prípade, že bola dokázaná súvislosť medzi daným materiálom a podnecovaním k násiliu či k nenávisti. Toto sa po novom dokazovať nemusí. Stačí mať extrémistický materiál a človeku hrozí trestná sadzba do dvoch rokov odňatia slobody.

Každý takýto zákon by mal mať akúsi poistku proti zneužitiu štátnou mocou, aby nedochádzalo k prípadom, ktoré sa nedávno stali v Rusku v súvislosti s ich protiteroristickým zákonom, ktorý už bol použitý aj proti kresťanom.

Modlime sa za Slovenskú národnú radu, aby bol tento zákon pripomienkovaný a upravený tak, aby v žiadnom prípade nemohol byť použitý proti kresťanom a cirkvám, ktoré považujú Bibliu za normu morálneho života a podľa toho aj verejne kážu.

Daniel Šobr / prevzaté z Týždeň podľa Daniela Šobra

 

Gabriel Gajdoš všetky videa

Doporúčené
8:53
10
Gabriel Gajdoš / Sila bratstva
Sila bratstva
Gabriel Gajdoš