Kampaň Sviečka za nenarodené deti povzbudzuje hovoriť o téme potratov

Miesto konania: Bratislava,
Zrušiť x

? Celoslovenská osvetová kampaň Sviečka za nenarodené deti sa začína vo štvrtok 24. októbra a končí 10. novembra. Organizuje ju občianske združenie Fórum života, ktoré pozýva spomenúť si 2. novembra aj na zosnulých, ktorí sa nemohli narodiť. Uctiť si ich spomienku môžeme zapálením sviečky za nenarodené deti na cintorínoch, pri pamätníkoch nenarodeným alebo doma.

Už 22.

ročník kampane opäť šíri pozitívne posolstvo o hodnote, význame a dôležitosti nenarodených detí, citlivo otvára tabuizovanú tému spontánnych a umelých potratov a snaží sa dodávať nádej, sprevádzať ženu, matku, ale aj otcov nenarodených detí a upozorňovať na to, že zamlčiavať stratu nenarodeného dieťaťa môže viac škodiť ako pomáhať.

Národné centrum zdravotníckych informácií uvádza, že v roku 2023 nahlásili zdravotnícke zariadenia viac ako 11 241 potratov, z ktorých 5,4-tisíc bolo interrupcií, 5,1-tisíc spontánnych potratov a 464 mimomaternicových tehotenstiev.

Do štatistiky sa radia len tie potraty, ktoré boli vykonané v nemocniciach, a teda v nej chýbajú spontánne potraty vo veľmi skorých fázach tehotenstva, ktoré ženy prežili doma.

„Spomienkou na nenarodené deti a zapálením sviečky môžeme preukázať úctu životu, ktorý sa nemohol narodiť, no krátky čas žil a zanechal stopu.

Zároveň tieto tiché spomienky v nežnom plameni ponúkajú útechu ženám, mužom, rodinám, ktorí čelili náročnej a bolestivej skúsenosti so stratou bábätka.

Ženy často počúvajú, že sa nepatrí o tejto strate hovoriť. My si však naopak myslíme, že je nesmierne dôležité o tom hovoriť. Ak to, samozrejme, žena sama tak chce.

Ich svedectvá sú dôležité aj preto, aby sme ako spoločnosť pochopili, že táto bolesť tu je a že nie je málo žien, ktoré ju prežívajú. Nemôžeme už viac byť voči nej ľahostajní alebo si zatvárať oči,“ približuje cieľ kampane predsedníčka Fóra života Marcela Dobešová.

Tichá spomienka tíši bolesť duše

Témou kampane je Tichá spomienka tíši bolesť duše, cez ktorú chce združenie upriamiť pozornosť na dôležitosť trúchlenia, pretože zdravý prístup k smúteniu pokladajú za kľúčový aspekt uzdravenia.

Okrem toho, práve rozprávanie o strate dieťatka podľa nich sprítomňuje a zviditeľňuje aj samotného nenarodeného človeka, na ktorého môže spomínať aj širšia rodina a ktorého život si môže uctiť pri pamätníkoch nenarodeným deťom alebo zapálením sviečky za nenarodené deti.

„Nežne hovoriť o strate bábätká nie je ľahká úloha, pretože ide o veľmi citlivú a intímnu oblasť, preto aj tento rok chceme tému prezentovať cez umenie.

Pripravili sme promo video, ktoré cez slovo a poéziu vykresľuje, čím si žena prechádza, keď o svoje bábätko príde ešte pred jeho narodením. Premiéru bude mať 29. októbra o 17:30 na TV Lux a na našich sociálnych sieťach,“ hovorí PR manažérka Fóra života Eva Atangana.

Osveta cez sviečky za nenarodené deti

Sviečky za nenarodené deti si je možné kúpiť na viacerých miestach na Slovensku, predovšetkým v kostoloch, spoločenstvách, rodinných centrách či školách.

Ak sviečku za nenarodené deti v svojej komunite nemáte a chceli by ste, je možné si ju objednať na kancelaria@forumzivota.sk. Osvetu a posolstvo kampane združenie šíri cez svoje sociálne siete, kde prinesie aj svedectvá žien a rozhovory s odborníkmi.

Kampaň je možné podporiť kúpou sviečky na mieste predaja, zapálením virtuálnej sviečky na www.sviecka.forumzivota.sk, zaslaním darcovskej SMS v cene 5 eur s textom DMS SVIECKA na číslo 877, finančným darom cez portál darujme.sk alebo bankovým prevodom na účet SK25 0900 0000 0050 3335 7295. Kúpou sviečky podporíte aktivity združenia a pomôžete aj naďalej poskytovať pomoc rodinám v ťažkých životných situáciách. Viac informácií o kampani je možné nájsť na stránke www.sviecka.forumzivota.sk.

TK KBS informovala Eva Atangana

Bratislava 24.

októbra (TK KBS)?

Akciu zverejnil: TKKBS

Zrušiť x
Prihlásiť sa na akciu