Do konca roka sa dá zapojiť do súťaže v oblasti Františkovej ekonomiky

Pondelok 00.00 hod.
Miesto konania: Víťaz,
Dňa: 29. 07. 2024, o 00.00 - 02.00 hod.

Od soboty 29. júla je otvorené prihlasovanie sa do súťaže o „Medzinárodnú cenu Františka z Assisi a Carla Acutisa za ekonomiku bratstva“ pre rok 2024. Výzvu na podávanie prihlášok zverejnila Diecézna náboženská nadácia - Svätyňa zrieknutia sa šiat sv. Františka (Santuario della Spogliazione), zriadená diecézou Assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadino.

Prihlášky je možné podávať do 31.

decembra na špeciálnej internetovej stránke, kde je možné nájsť aj ostatné príslušné informácie.

Ako čítame v komuniké spomínanej diecézy, „ocenenie vzniklo s cieľom podporovať obnovu hospodárstva v znamení univerzálneho bratstva všetkých ľudí, vychádzajúc z podmienok a záujmov tých najpokornejších a najviac znevýhodnených, v evanjeliovej perspektíve jedinečného Božieho otcovstva a jeho plánu lásky pre všetky jeho deti“.

Komuniké ďalej informuje, že víťazný projekt získa peňažnú odmenu v maximálnej výške 50 000 eur“ a „šatku s vyobrazením zrieknutia sa šiat sv.

Františka“, čo je  pamiatkou gesta, ktorým vtedajší biskup z Assisi Guido prikryl mladého Františka Bernardoneho v momente jeho vyzliekania. Víťazovi tiež bude odovzdaná ikona s logom ceny, na ktorej sú tváre svätého Františka a blahoslaveného Carla Acutisa.

Ako dodáva komuniké v roku 2021 bola cena symbolicky a mimo súťažne udelená Serafínskemu inštitútu v Assisi.

V roku 2022 bol ocenenie vo výške 50 000 eur udelené projektu Ecobriqs Charcoal Briquettes, ktorý realizuje skupina 15 zdravotne znevýhodnených ľudí z diecézy Pasig na Filipínach (metropolitná oblasť Manila).

Títo ľudia z odpadu, zvyškov a buriny vyrábajú pomocou revolučnej technológie brikety z dreveného uhlia.  Organizátori ceny sa v tom roku tiež rozhodli podporiť projekt „Farm of Francis“ (Františkova farma), ktorý realizuje organizácia Agriculture & Justice Village, (projekt „Františkovej ekonomiky“), sumou 15 000 eur.

Napokon v roku 2023 bola cena 50 000 eur udelená projektu „Dom chleba“, dielni na pečenie a predaj pečiva v stredo-africkom Čade, ktorú prevádzkujú nezamestnaní chlapci a dievčatá, siroty alebo osoby v ťažkostiach, s podporou františkánskych sestier (suore francescane angeline).

Miroslava Holubíková - Vatikán

Vatikán 31.

júla (VaticanNews)

Akciu zverejnil: TKKBS

Zrušiť x
Prihlásiť sa na akciu