Svätej omši na Cyrilometodskej púti v Nitre bude predsedať arcibiskup Bober

Utorok 10.00 hod.
Miesto konania: Nitra,
Dňa: 05. 07. 2022, o 10.00 - 12.00 hod.

Nitrianske biskupstvo pozýva na tradičnú celonárodnú Púť k sv. Cyrilovi a Metodovi, ktorá sa uskutoční 5. júla 2022 v kolíske kresťanstva na Slovensku – v starobylej Nitre na Svätoplukovom námestí. Hlavným celebrantom slávnostnej pontifikálnej svätej omše o 10:00 za účasti slovenských biskupov bude košický arcibiskup metropolita Mons.

Bernard Bober.

Púť je súčasťou a vyvrcholením programu  Cyrilo-metodských slávností Nitra, milá Nitra 2022. Predchádzať jej bude putovanie po stopách sv. Cyrila a Metoda z Dražoviec cez Zobor do Nitry. Uskutoční sa v pondelok 4. júla. Trasu a program putovania, ako aj bližšie informácie je možné nájsť na stránke Biskupstva Nitra.

Cyrilometodské púte v Nitre v novodobej histórii Slovenska sa začali v roku 1990.

Konali sa na Kalvárii nad mestom. Svätým omšiam predsedal kardinál Ján Chryzostom Korec. Od roku 2006 sa vďaka diecéznemu biskupovi Mons. Viliamovi Judákovi púte 5. júla presunuli na Nitriansky hrad.

Až v ostatných rokoch sa kvôli veľkému počtu prítomných veriacich miesto bohoslužby presunulo na Svätoplukovo námestie. Domáci biskup si každý rok pozýva iného biskupa – zo Slovenska alebo zo zahraničia -, aby predsedal svätej omši. Pamätná je národná cyrilo-metodská púť z roku 2013, keď si Slovensko pripomenulo 1150.

výročie príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie. Eucharistickú slávnosť vtedy viedol pápežský legát, slovinský kardinál Franc Rodé.

Nitra 17. júna (TK KBS)

Akciu zverejnil: TKKBS

Zrušiť x
Zrušiť x
Prihlásiť sa na akciu