Má zmysel robiť letákovú misiu aj dnes?

pridal: Ondrej Garaj | | zobrazení: 689

Letáky sú (ne)použiteľné!

„Letáky sú dnes už nepoužiteľné na zdieľanie kresťanskej viery či evanjelia.“ Od začiatku existencie JPK počúvam tento argument a v podstate s ním súhlasím. Ale aj nesúhlasím. Dokonca mám o ňom čoraz viac pochybností. Dovoľte mi, aby som sa s vami podelil o niekoľko príbehov.

Jeden zapálený mladý muž, kresťan, prišiel za mnou v začiatkoch našej existencie s vetou z nadpisu. O dva roky neskôr si zobral za manželku dievčinu, ktorej vstupnou bránou evanjelia do života bol leták JPK. Dodnes sa stretávame, teším sa s nimi z ich troch už odrastajúcich detí. Áno, rozdali sme tisíce letákov, ktoré končia v odpadkových košoch. Ale nie všetky majú taký osud. Pre tie „nie všetky“ má zmysel vydať aj tie ostatné tisíce.

Príbeh druhý. JPK sídli v bývalom rodinnom dome. Pracujeme tu na viacerých projektoch. Manažérka kancelárie ukladá všetky individuálne objednávky našich kníh do obalu. Keď prídem do jej kancelárie a vezmem si obal so stovkami objednávok, nemôžem sa oddať pochybnostiam. Tento obal s objednávkami je pre mňa dôvodom. Dôvodom, aby som písal a staral sa o potrebné zdroje na to, aby tento obal so stovkami mien a adries – obal, ktorý dokazuje záujem a potrebnosť našej práce – nemusel byť definitívne zatvorený.

Skúšame nové. Tento rok sme začali s pokusom o distribúciu našich kníh cez kníhkupectvá. Všetci boli neistí – kníhkupci a najmä my. Po skúšobnej dobe vidíme, že je značný záujem. Aj keď si mnohí mysleli, že papierové knihy sú výbehové, kníhkupectvá a ľudia, ktorí čítajú papierové knihy sú ešte tu a zatiaľ by sme aj my mali byť medzi nimi.

Ďakujeme, že spolu s nami veríte, že písané a tlačené slovo na papieri či našich internetových projektoch sa môže stať živým Slovom, ktoré mení a posúva čitateľa ďalej smerom k Bohu, dáva nádej, povzbudzuje, dáva pozitívny impulz do života. Prosíme, aby ste aj naďalej boli s nami vo vašich modlitbách a podpore.

Ondrej Garaj, riaditeľ združenia

Letáky v roku 2016

Ako tím JPK sa často pasujeme s otázkou, ako robiť našu prácu čo najefektívnejšie. Rozdávať letáky a ponúkať ľuďom kresťanskú literatúru v dnešnej dobe totiž vôbec nie je jednoduché. Poštové schránky bývajú často preplnené rôznymi letákmi, reklamami, zdanlivo výhodnými ponukami a akciami. Ak tam nájdeme nejaký leták, často sa stane, že ho automaticky vyhodíme spolu s ostatnými vecami, ktoré pokladáme za bezvýznamné. Ako teda robiť letákovú misiu?


Odpoveď na túto otázku vôbec nie je jednoduchá. Často hľadáme spôsob, ako vytvoriť leták, ktorý ľudí zaujme, rozmýšľame, kde a ako budeme rozdávať a aké publikácie ponúkať. Väčšinu ľudí, ku ktorým sa naše letáky dostanú, totiž vôbec nepoznáme. My nevieme, v akej životnej situácii sa nachádzajú a čo práve prežívajú. Veríme však, že Božie cesty a myšlienky sú väčšie než tie naše. On je ten, ktorý pozná každého jedného z nás a pozná aj spôsob, ako sa nám prihovoriť. Veríme, že k tomuto si používa aj letáky JPK.
Každý rok vyexpedujeme naozaj veľké množstvo letákov. Odchádzajú (pre nás) do neznáma, no stále máme možnosť vidieť, že Pán vzbudzuje záujem ľudí. Aj tento rok sa k nám na základe letákov dostali objednávky na rôzne publikácie a reakcie, ktoré nás v našej práci povzbudili. Tu sú niektoré z nich:

„Myšlienky prezentované v knihe ma nielen povzbudili, ale aj priviedli ku konkrétnym zmenám v mojom živote. Pomaly začínam meniť svoj názor na ľudí, ktorých som nenávidel a začínam im rozumieť. Je to ťažké!“

„Chcem sa veľmi poďakovať, vaša knižka je neuveriteľne obohacujúca a je to jedna z najlepších kníh s tematikou o vzťahoch, akú som čítala! Ďakujem vám za ňu, budem ju posielať ďalej, lebo čím viac ľudí si ju prečíta, tým lepšie :)“

„Dobrý deň, keďže sa nenachádzam práve v ľahkej životnej situácii, Malú knihu..., ktorá je svojím obsahom vlastne VEĽKÁ, beriem do rúk denne. Predostiera mi otázky na zamyslenie a pomáha mi tiež nájsť odpovede na otázky, na ktoré sama neviem často nájsť riešenie. Pri jej čítaní nachádzam aspoň na krátko vnútorné upokojenie a vysvetlenie ako ďalej. Ďakujem.“

Počas roka 2015 sme sa zamerali hlavne na distribúciu letáku Človek je uzlík vzťahov, ktorý ponúka Malú knihu o vzťahoch od Daniela Pastirčáka. Do niektorých miest však putovali aj noviny PRESSlive ponúkajúce rovnakú publikáciu. Rozdali sme tak pätnásť rôznych miest a množstvo menších obcí v deviatich slovenských okresoch.

V nasledujúcom roku by sme však chceli skúsiť niečo nové. Pracujeme na letáku, ktorý by mal byť určený vyslovene pre ľudí žijúcich v obciach a na vidieku a ponúkať bude jednu z našich publikácií s kontroverzným názvom: Dostanú sa dobrí ľudia do pekla? Veríme, že táto kniha, plná príbehov a zamyslení, ľudí zaujme a podnieti k rozmýšľaniu nad svojím životom, hodnotami a Bohom.
Ďalším projektom, na ktorom v súčasnosti pracujeme, je krátka brožúrka s názvom „Viac ako slová“, ktorá by mala slúžiť ako pomôcka pri osobnej evanjelizácii. Táto krátka publikácia je plná podnetných myšlienok, obrázkov a otázok na zamyslenie. Budete ju môcť darovať svojim priateľom a známym a môže vám pomôcť pri osobných rozhovoroch. Ak by ste o ňu mali záujem, kontaktujte nás. Brožúrka „Viac ako slová“ bude tiež dostupná na našej internetovej stránke.
Ďakujeme vám, že sa zaujímate o našu prácu a tešíme sa na spoluprácu s vami aj v ďalšom roku.