Európsku kultúrnu cestu sv. Cyrila a Metoda obohatí aj cyklistická trasa

Nedeľa 10.00 hod.
Miesto konania: Kráľová nad Váhom,
Dňa: 03. 07. 2022, o 10.00 - 12.00 hod.

Trasy Európskej kultúrnej cesty sv. Cyrila a Metoda v Nitrianskej diecéze budú obohatené aj o cykloturistickú trasu, ktorá bude viesť z Nitrianskeho hradu  do Trnavy.

Biskupstvo Nitra pozýva milovníkov cykloturistiky a cyrilo-metodských ctiteľov na jej otvorenie a prvú jazdu v nedeľu 3. júla 2022 na Nitrianskom hrade. Pri tejto príležitosti sa bude v Katedrále – Bazilike sv. Emeráma o 9:00 konať svätá omša aj pre účastníkov cyklopúte, po skončení ktorej bude cyklotrasa o 10:00 slávnostne požehnaná a otvorená pri súsoší sv. Cyrila a Metoda na Nitrianskom hrade.

Prvá jazda cyklopúte bude ukončená o 19:00 na Arcibiskupskom úrade v Trnave. Pre cyklistov z Nitry bude zabezpečený prevoz do Nitry.

Druhá jazda sa začne v pondelok 4. júla o 15:00 svätou omšou v Arcibiskupskom úrade v Trnave a skončí v utorok 5. júla o 12:00 po skončení Cyrilo-metodskej národnej púte v Nitre na Svätoplukovom námestí.

Nocľah zo 4. na 5. júla bude pre cyklistov zabezpečený v obci Močenok. Trasa povedie cez obce a farnosti: Nitra, Cabaj-Čápor, Močenok, Šaľa-Veča, Šaľa, Kráľová nad Váhom, Váhovce, Dolná Streda, Sereď, Vlčkovce, Modranka a Trnava.

Zdatnejší cykloturisti môžu absolvovať celú trasu, ktorá meria 73 km.

Rekreační cyklisti môžu prejsť len niektorý z jej úsekov. Je potrebné, aby sa do 29. júna prihlásili na niektorej z e-mailových adries: sykora@videoplus.sk, mocenok.farnost@gmail.com. Kontaktná osoba: Mgr. Peter Sýkora, tel.: 0915 712 591

Cyklotrasa nadväzuje na každoročné pešie púte a cyklopúte veriacich z farnosti Močenok do Nitry a cyklopúte z Močenku do Trnavy.

Nové úseky budú viesť po upravených alejách, ktoré boli už niekoľko desaťročí nepriechodné. Ďalšie úseky po asfaltových cyklochodníkoch a len malá časť bude vedená po štátnych cestách.

Krátke zastavenia budú mať cyklopútnici pri viacerých kostoloch, ktoré sú po trase. Počas zastávok sa účastníci cyklopúte budú môcť dozvedieť aj informácie o chrámoch, či pamiatkach s väzbou na cyrilo-metodskú tradíciu.

Cyrilo-metodskú cyklotrasu podporili nitriansky biskup Mons. Viliam Judák a trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch.

TK KBS informoval Tibor Ujlacký

Nitra/Trnava 24. júna (TK KBS)

Akciu zverejnil: TKKBS

Zrušiť x
Zrušiť x
Prihlásiť sa na akciu